Golvet från Rimbo Timmer är torkat till 8 % +-2% och får därmed inte lagras utomhus eller i ouppvärmt utrymme inomhus utan ska fram till läggning förvaras i uppvärmd miljö med relativ luftfuktighet 35-55 %.

Samma fuktkvoter gäller efter läggning men upp till 60% kan tolereras några dagar.

Ett golv av massivträ ska alltid fästas i underlaget. Med skruv om det är träbjälklag, gammalt golv eller annan träprodukt. Är det betong kan golvet limmas med speciellt golvlim. Betongen måste vara torr nog för att kunna limmas på, kontrollera med limtillverkaren vad som gäller.

Golvbrädorna får i det fall de skruvas aldrig limmas på långsidorna men ändsponten kan med fördel limmas med trälim.

Vid läggning börjar man med att sätta första brädraden med notsidan mot vägg men lämna ca 10 mm för rörelsemån.

Använd snöre för att få första raden rak, lita inte på att väggen är rak.

Slå aldrig direkt på sponten med hammare eller liknande, kapa en 15 cm lång bit av en golvbräda som används som slagkloss.

 

Hårda träslag som ek, ask m.fl. bör förborras och det bästa är att använda en borrförsänkare så går skruvskallen lättare ner i träet. Skruva snett ner i vinkeln som sponten bildar och var uppmärksam på att skruven inte släpper taget i underlaget när skallen går i botten på försänkningen. Underlaget består alltid av porösare material än golvbrädan så risken för gängsläpp är stor särskilt i golvspånskiva. Om skruven släpper måste ny skruv sättas bredvid.

Använd golvskruv där övre delen bakgängad och sätt skruvarna med högst 60 cm avstånd. För 32 mm furugolv använd minst 57 mm skruv och 20-25 mm golv använd minst 42 mm skruv

Skarvning kan tack vare ändsponten göras mellan golvbjälkar men se till att inte två skarvar hamnar intill varandra.

Läggs det nya golvet på ett ojämnt undergolv bör grålumppapp läggas mellan golven för att minska risken för golvknarr.